Hanul Domnesc, azi Muzeu etnografic


Categorie: Hanuri/cârciumi
Perioada: mijl. sec. XVII
Importanta: B
Cod LMI: SV-II-m-B-05476
Adresa: Str. Porumbescu Ciprian 5
Localitate: municipiul SUCEAVA
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Imagini

Hanul Domnesc, azi Muzeu etnografic Hanul Domnesc, azi Muzeu etnografic

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Jul-2009

Hanul Domnesc din Suceava, astazi Muzeu Etnografic, este una dintre cele mai vechi case din oras. Cercetatorii au datat constructia din prima jumatate a secolului XVII.
Traditia orala locala spune ca aceasta casa a fost la inceput han domnesc al voievozilor moldoveni, apoi dupa cedarea Bucovinei a fost casa de oaspeti si casa de vanatoare, in care au poposit imparatii Iosif al II-lea si Francisc Iosif I. Intre timp a avut diferiti proprietari, devenind la un moment dat cazarma jandarmeriei Austriece. Daca a servit drept han la inceput, nu putem sti cu precizie.
Dupa alcatuirea planului nu se aseamana cu celelalte hanuri moldovenesti. Zidurile sunt groase, dar ferestrele nu au nici urma de gratii, si nici macar obloane. Hanul era cladit la marginea vetrei vechi a orasului, in preajma curtii domnesti si nu a avut imprejmuiri si constructii gospodaresti. Camerele de la parter sunt mari si frumos boltite. Aici au fost gazduiti delegatii care au venit sa semneze actul de cedare a Bucovinei.
Mai tarziu, casa a fost cumparata de baronul Kapri, care a numit-o Kaprigasse. In 1856, in planul topografic al orasului, o aflam denumita tot "Hanul Domnesc".
Vreme indelungata a fost cea mai mare cladire din oras, cu o livada de meri in curtea din spate.
La inceperea lucrarilor de renovare, in 1964, casa folosea ca locuinta a numerosi locatari. Era inaltata pe doua nivele, pe o baza de forma aproape patrata (14,45 X 15,45 m), cu o casa a scarii pe latura dinspre strada de 4,40 m latime, iesita cu 3,40 m din frontul cladirii. La parter, in gangul mare se gasea intrarea unui beci de 4,10 X 5,40 m zidit din piatra, cu bolta cilindrica.
Exteriorul cladirii era spoit cu var. Pe latura dinspre oras, la etaj, era o usa ce da pe un balcon de fier. Invelitoarea era in patru ape, din tabla vopsita, fara streasina.
Monumentul a fost consolidat, s-au demolat adaosurile (magaziile din lemn) si s-au deschis golurile zidite. Au fost desfacute sobele si tencuielile si s-a indepartat umplutura de pamant deasupra boltilor.
S-a revenit incet la forma initiala, refacandu-se locul si forma usilor si ferestrelor si acoperisul de sindrila cu streasini mari.
(dupa "Monumente Istorice Studii si lucrari de restaurare: Virgil Antonescu - Hanul Domnesc din Suceava" - Editura Tehnica, Bucuresti 1969)